SIGNALIN VIININURKKA: RAIKKAITA ESPANJAN VALKOVIINEJÄ KESÄPÖYTÄÄN

 

Raikkaita Espanjan valkoviinejä kesäpöytään

Moni suomalainen rakastaa espanjalaisia punaviinejä – etenkin grilliruokien kera. Myös maan valkoviineistä löytyy mainioita kumppaneita kesäisille grilliherkuille ja muille ruoille. Signal Partners ihastui näihin Katalonian, Riojan ja Galician viineihin.

 

Torres Viña Esmeralda 2017 (10,99 €)

Suomalaisten kestosuosikki, Torresin katalaaniperheen Viña Esmeralda -valkoviini on valmistettu lempeähappoisista Moscato- ja Gewürztraminer-lajikkeista. Raikkaan hedelmäinen ja kukkea, pienen jäännössokerin pyöristämä viini sopiikin erinomaisesti hieman maustetumpien kesäruokien kumppaniksi. Kokeile vaikkapa chilimarinoitujen jättikatkarapujen, tulisen salamipizzan, itämaisten grillikasvisten tai thai-henkisten salaattien kanssa. Herkullinen Viña Esmeralda toimii myös laiturinnokassa sellaisenaan. Saatavilla myös hanapakkauksena.

 

 

Marqués de Riscal Organic Verdejo (12,90 €)

Legendaarinen Riojan tuottaja Marqués de Riscal on tunnettu Tempranillo-pohjaisista punaviineistään, mutta tänä kesänä korkataan Riscalin valkoista! Yrttisiä ja herkullisen päärynäisiä valkoviinejä tuottavasta Verdejo-rypäleestä tehty luomuviini tulee arvostetulta Ruedan viinialueelta, joka on Verdejon valtakuntaa. Organic Verdejo on myös todellinen klassikko, sillä Riscal valmisti ensimmäisenä rypäleestä kuivaa valkoviiniä: ennen 1980-lukua Verdejo tunnettiin lähinnä sherry-tyyppisistä viineistä. Tämä rutikuiva valkoviini onkin loistava kumppani kana-caesarsalaatille, grillatulle vuohenjuustolle, kuha- tai siikacevichelle sekä monenlaisille äyriäisherkuille.

 

 

Ramón do Casar Treixadura (15,89 €)

Harvinaisempien kotoperäisten lajikkeiden ystävä ihastuu nyt Treixadura-rypäleestä tehtyyn valkoviiniin. Espanjan lounaiskolkasta, sateisesta Galician maakunnasta tuleva Ramón do Casarin valkoviini hurmaa kepeän sitruunaisella ja tyylikkään hapokkaalla maullaan – ja on harvoja Ribeiron ala-alueen viinejä Alkon valikoimassa (suurin osa Suomessa saatavista Galician viineistä tulee Rías Baíxasista). Tämä Treixadura-viini on loistava aperitiivi kesän juhliin ja piknikeille. Ruokapuolella se toimii täydellisesti kepeiden grillitapasten ja pikkusuolaisten, valkolihaisten kalaherkkujen ja raikkaiden kasvisruokien kyytipoikana.

 

Kaikki nämä viinit ovat parhaimmillaan nuorina, joten kannattaa nauttia ne tänä kesänä – hyvin viilennettyinä – tai vaikkapa syksyn rapujuhlissa.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in