SIGNALIN VIININURKKA: ITALIAN KUOHUVIINIT OVAT PALJON MUUTAKIN KUIN PROSECCO

Italian kuohuviinit ovat paljon muutakin kuin proseccoa

Maailmalla suurta suosiota nauttiva prosecco on monesti se ensimmäinen kuohuviini, joka tulee mieleen italialaisista kuplivista puhuttaessa. Siksi Signal Partners valitsi vappupöytäänne ja -piknikillenne herkullisia kuohuviinejä muista Italian maakunnista.

 

Barone Pizzini Perlugo Zero (17,91 €)

Barone Pizzini Perlugo Zero

Verdicchio on monelle melko tuntematon rypälelajike, joka viihtyy erinomaisesti Italian itärannikolla Marchen maakunnassa. Sitruunaisia, yrttisiä ja hyvin hapokkaita valkoviinejä tuottavasta lajikkeesta on tehty myös Barone Pizzinin viinitilan Perlugo Zero – todella raikas ja hapokas luomukuohuviini, jota ei ole makeutettu lainkaan (tästä kielii ”zero” viinin nimessä). Perlugo Zero viini on valmistettu perinteisellä samppanjamenetelmällä (Italiassa metodo tradizionale). Se tarkoittaa sitä, että toinen eli viiniin kuplat synnyttävä käyminen tapahtuu pullossa, minkä jälkeen viini saa vielä levätä ja monimuotoistua hiivasakkansa päällä. Upean puhdas ja intensiivinen Perlugo Zero ihastuttaa vappuaattona makuhermoja kutkuttavana rutikuivana aperitiivina tai vappupäivän piknikillä raikkaan salaatin ja äyriäisten kaverina.

 

 

Rotari Gran Rosé Brut 2012 (14,90 €)

Rotari Gran Rosé Brut 2012

Alppien juurella Trentino-Alto Adigen maakunnassa tehdään nykyään erinomaisia kuohuviinejä perinteisellä samppanjamenetelmällä. Myös Champagnen tunnetuimmat rypäleet Pinot Noir ja Chardonnay sekä pitkä pullokypsytys hiivasakan päällä ovat Rotari Gran Rosé Brut -roseekuohuviinin hienostuneen maun takana. Lievä makeutus (8 grammaa litraan) tekee tästä herkullisen vadelmaisesta ja hennon karvasmantelisesta viinistä ruokapöydän moniottelijan, joka ei kavahda mausteisempiakaan makuja. Kokeile vaikkapa teriyaki-marinoidun lohen tai chorizo-makkaralla päällystettyjen pikkupizzojen kanssa. Tai toivota vappuvieraasi tervetulleeksi mansikoilla ja maljalla tätä lohenpunaista eleganssia! Rotari Gran Rosé Brut on vuosikertakuohuviini, eli sen rypäleet ovat kaikki yhdeltä ja samalta satovuodelta.

 

 

Ca’ del Bosco Cuvée Prestige Brut (33,10 €)

Ca’ del Bosco Cuvée Prestige Brut

Italian kuplivat kuninkaat tulevat Lombardian maakunnasta Franciacortan alueelta, joka on maan arvostetuin kuohuviinien tuotantoalue. Klassisten samppanjalajikkeiden eli Chardonnayn ja Pinot Noirin ohella Ca’ del Boscon huipputilan Cuvée Prestige Brut -kuohuviiniin on käytetty Pinot Bianco -rypäleitä, ja näistä kolmesta sekoitettu viini on saanut kypsyä pienissä tammitynnyreissä ennen kuplat tuovaa toista käymistä. Tammi tuo tähän moniulotteiseen ja aromikirjoltaan runsaaseen franciacortaan ihanaa paahteisuutta. Ca’ del Boscon lempeähappoista franciacortaa kelpaakin siemailla hartaudella – tai vapun pikkulämpimäisten sekä kylmien antipastojen kera. Kun mielit tutustuttaa vieraasi saapasmaan huippukuohuviiniin tai juhlistaa vappupäivää tyylillä, valintasi on Ca’ del Bosco. Alkon tilausvalikoima.

 

Jos haluat maksimoida näiden kuohuviinien aromit, kaada ne vaikkapa isopesäisiin valkoviinilaseihin kapeiden samppanjalasien sijaan.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in