Signalin viininurkka: Signal Goes Toscana

Tammikuun vieraana kolme kovaa toscanalaista

Joulun aika lämmittävine punaviinilahjoineen ja uusivuosi kuplivine iloitteluineen ovat tältä erää ohitse, mutta mikäpä olisi mukavampaa näin tammikuun kunniaksi kuin nautiskella eloisia ja hapankirsikkaisen vivahteikkaita punaviinejä todelliselta klassikkoalueelta? Keski-Italiassa sijaitseva Toscanan maakunta on tunnettu etenkin Sangiovese-rypäleestä tehdyistä punaviineistään, joista monelle suomalaiselle tutuin on maakunnan sydänmailla valmistettava chianti. Toscanan punaviinit ovat usein hyvin hapokkaita ja tanniinisia, joten parhaimmillaan ne ovat ruokapöydässä. Signal Partners testasi kolme kiehtovan erilaista toscanalaispunaviiniä Alkon valikoimasta.

vigneti-poggio-al-tufo1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poggio al Tufo Rompicollo (11,99 €)

images

Maremman alueelta eli Toscanan rannikolta tuleva viini on yhdistelmä Toscanan valtalajiketta Sangiovesea sekä Ranskan Bordeaux’sta peräisin olevaa Cabernet Sauvignon -rypälettä. Viinialueena Maremma oli pitkään Chiantin ja muiden tunnetumpien toscanalaisviinikylien varjossa, mutta nykyään siellä valmistetaan erittäin korkeatasoisia, hinta-laatusuhteeltaan mainioita viinejä. Keskitäyteläinen Poggio al Tufo on oiva esimerkki tasapainoisesta ja herkullisesta Maremman viinistä, jossa maistuvat muun muassa hapankirsikka, nahka ja kypsät tummat marjat.

 

Banfi Centine (12,99 €)

large-Banfi Centine IGT Tuscany 13Huikaisevien näköalojen Montalcino on Toscanan tunnetuimpia viinikyliä ja suosittu matkakohde. Maailmankuulussa kylässä viinejä valmistava Castello di Banfi on tunnettu majesteettisen tiiviistä ja tanniinisista, pitkää kellarointia vaativista Brunello di Montalcino -punaviineistään. Sangiovesesta, Merlot’sta ja Cabernet Sauvignonista sekoitettu Centine on Banfin brunelloja helposti lähestyttävämpi punaviini eli kukkea, yrttinen ja luumuinen, hivenen mausteinen viini.

 

 

Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico (19,50 €)

xJ1101.jpg.pagespeed.ic.HkReGZkozwChiantin viinialue jakaantuu peräti kahdeksaan ala-alueeseen, joista Chianti Classico on ylivoimaisesti tunnetuin ja arvostetuin. Ricasolin chianti on todellinen alueen klassikko, sillä sama aatelissuku on valmistanut viiniä Brolion linnassa satojen vuosien ajan. Korkealla kukkulalla Gaiolen kylässä sijaitseva tila on Chiantin nimekkäimpiä, ja sen upea keskiaikainen linna vetää matkailijoita puoleensa ympäri vuoden. Tämä Sangiovesesta, Cabernet Sauvignonista ja Merlot’sta valmistettu punaviini on hienostunut esimerkki hyvin tehdystä ja kellarointia kestävästä chiantista. Siinä maistuvat kirsikka, punaiset marjat, yrtit ja mausteet.

Viilennä viinit 16–18 asteeseen ja anna niiden avautua dekantterissa tai isopesäisissä punaviinilaseissa ennen tarjoilua.

Teksti: Sanna Pöyry

Kuva: www.poggioaltufoagriturismo.it

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in