SIGNALIN VIININURKKA: RAIKKAITA VALKOVIINEJÄ KEVÄÄN JUHLIIN JA PIKNIKILLE

Raikkaita valkoviinejä kevään juhliin ja piknikille

Kevät on ollut tänä vuonna reippaasti myöhässä, mutta kevään iloiset juhlat ovat silti kulman takana. Kohta juhlitaan kaikkia koulunsa päättäneitä sekä lukuvuoden päättymistä muutenkin. Näistä raikkaista ja hedelmäisistä, mukavan hintaisista valkoviineistä löydät mainiot aperitiivit juhlaanne tai juhlapöytänne yleisviineiksi. Viinit ovat myös erinomaisia piknik-viinejä, kunhan huolehdit niiden viilentämisestä.

 

La Llebre y la Tortuga Albariño 2016 / Espanja, Galicia (11,56 €)

Espanjan luoteiskolkassa sijaitsevan Galician maakunnan ilmasto eroaa melko lailla muun Espanjan kuumasta ja kuivasta ilmanalasta. Sateisella ja viileällä Atlantin rannikolla viihtyvät rapsakoita valkoviinejä tuottavat lajikkeet, joten ei ihme, että Galicia on tunnettu raikkaista valkoviineistään. Etenkin Rías Baíxasin vuonomaisten lahdelmien pirstomalla rannikkoalueella tehdään maukkaita, aromaattisia ja kukkean tyylikkäitä valkoviinejä muodikkaasta Albariño-rypäleestä. Tämä kuiva, raikkaan hapokas ja sitruksinen viini on erinomainen aperitiivi alkukesän juhliin sekä keveiden pikkunaposteltavien kyytipojaksi. Kokeile myös merellisten pastojen tai risottojen kera.

 

Vicarage Lane Sauvignon Blanc / Uusi-Seelanti, Marlborough (11,99 €)

Raikkaan hedelmäisten ja pirteän hapokkaiden viinien ystävä viehättyy Vicaragen Lanen herkullisen herukkaisesta Sauvignon Blanc -rypäleestä tehdystä valkoviinistä. Viini on valmistettu Uuden-Seelannin eteläsaaren pohjoiskärjen Marlborough’ssa eli alueella, josta maan kansainvälinen viinimenestys sai 1980-luvulla alkunsa. Veden kielelle herauttava aperitiivi toimii myös todellisena ruokapöydän moniottelijana: se saattelee erinomaisesti niin äyriäisiä ja vähärasvaisia kaloja kuin vihreää pestoa ja kasvisruokia ylipäätään. Klassikkoyhdistelmä Sauvignon Blancille on vuohenjuusto. Tiesitkö muuten, että tämä viini on suomalaisen Satu Lappalaisen käsialaa?

 

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2016 / Chile, Bío Bío (12,99 €)

Chileläiset punaviinit ovat monen suomalaisen mieleen, mutta maassa tehdään tänä päivänä myös upeita valkoviinejä, kuten tämä loistavaa vastinetta rahalle tarjoava yhden tarhan rypäleistä valmistettu riesling. Viileässä Bío Bíon laaksossa sijaitsevalla viinitilalla valmistetun puhdaspiirteisen valkoviinin tuoksu hurmaa aprikoosin, persikan ja limetin aromeillaan sekä intensiivisellä, puhtaan hedelmäisellä, pitkällä maullaan. Oiva kumppani valkolihaisille kaloille sekä äyriäisruoille. Hiven jäännössokeria tekee sen, että viini saattelee loistavasti myös itämaisemmin maustettuja pikkusuolaisia. Cono Surin kuvankauniit tarhat ovat luomuviljeltyjä, ja tilan viinintekijä Adolfo Hurtado on useaan otteeseen valittu maan parhaaksi viinintekijäksi.

 

Teksti: Sanna Pöyry

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in