SIGNALIN VIININURKKA: KUPLIEN SIIVITTÄMÄNÄ KEVÄTTÄ KOHDEN

 

KUPLIEN SIIVITTÄMÄNÄ KEVÄTTÄ KOHDEN

Vaikka öiseen aikaan vielä pakkaset purevat eteläisessäkin Suomessa, valon määrä kasvaa niin kohisten, että lasista alkaa yhä useammin löytyä kuplivaa juomaa. Alla esitellyistä kuohuviineistä löydät varmasti mieleisesi kilistettävät myös tulevan kevään juhliin. Cava saa tällä kertaa seurakseen hieman yllättävän eurooppalaisen kuplivan sekä uuden maailman menestyskuohuviinin.

 

Recaredo de Relats Gran Reserva Cava Brut Nature 2010 / Espanja (25,90 €)

cava_catalonia_spainEspanjassa cava-kuohuviiniä saa valmistaa peräti kymmenen provinssin alueella, mutta ylivoimaisesti tunnetuin ja tasokkain cava-alue on maan koillisosassa sijaitseva Katalonian maakunta. Vaikka cavan tuottajia on siellä pilvin pimein ja tyylien kirjo laaja, Recaredon biodynaamisesti viljeltyä viinitilaa pidetään yhtenä parhaimmista – ellei suorastaan parhaana. Xarel-lo- ja Parellada-rypäleistä valmistettu Recaredo de Relats onkin hapokas ja herkullinen vuosikertacava, jonka osaset ovat integroituneet viehättäväksi ja luonteikkaaksi kokonaisuudeksi 30 kuukauden pullokypsytyksen aikana. Brut Nature -merkintä viinin nimessä tarkoittaa, ettei viiniin ole missään vaiheessa lisätty lainkaan sokeria.

 

Ridgeview Cavendish Brut 2011 / Englanti (34,20 €)

RidgeView-Cavendish-13Kun seuraavan kerran matkaat Lontooseen, mitäpä jos vuokraisit auton ja jatkaisit kuutisenkymmentä kilometriä etelään Sussexin viinialueelle? Englannissa nimittäin valmistetaan nykyään upeita kuohuviinejä sekä klassisista samppanjarypäleistä että harvinaisemmista ns. hybridilajikkeista (eli köynnöksistä, jotka eivät kuulu vitis vinifera -köynnösperheeseen, johon suurin osa tuntemistamme viiniköynnöksistä kuuluu). Ridgeview Cavendish Brut koostuu klassisesta samppanjarypäleiden kolmikosta – Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier – ja sokkomaistiaisissa moni on haksahtanut luulemaan sitä samppanjaksi. Sussexin alueella onkin geologisesti liki identtinen maaperä Champagnen alueen kanssa.

 

Lindauer Cuvée Brut / Uusi-Seelanti (12,79 €)

NV_Lindauer_BrutCuveeUuden-Seelannin pohjoissaaren itäosissa kasvaneista Chardonnay- ja Pinot Noir -rypäleistä valmistettu Lindauer Cuvée Brut matkaa voitosta voittoon vuosittain järjestettävässä Vuoden Viini -kilpailussa. Eikä ihme, sillä tämä klassisista samppanjarypäleistä koostuva kuohuviini hurmaa tasapainoisella olemuksellaan, puhtaalla hedelmäisyydellään ja miellyttävällä happorakenteellaan. Makupaletilla tuntuva paahteisuus sekä kermamainen, jopa toffeemainen suutuntuma pääsee parhaiten esiin, kun viini tarjoillaan isopesäisestä valkoviinilasista. Valtavista tuotantomääristä huolimatta Lindauerin kuohuviini on hintaansa nähden erittäin korkeatasoinen – siitä kielii jo vankka kilpailumenestyskin.

 

Viilennä viinit vaikkapa salaattikulhossa, jossa on runsaasti jääpaloja sekä kylmää vettä ja tarjoile ne kunnon valkoviinilaseista huilumallisten (flute) lasien sijaan.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in