SIGNALIN VIININURKKA: ESPANJAN PUNAISET TUOVAT LÄMMÖN HELMIKUUN KESKELLE

Espanjan punaiset tuovat lämmön helmikuun keskelle

Kun nurkissa paukkuvat pakkaset, moni meistä hakeutuu höyryävien lihapatojen ja pehmeän mausteisten espanjalaispunaviinien pariin. Espanja on viinimaana ollut pitkään suomalaisten suosiossa, eikä ihme, sillä monet maassa tuotettavista punaviineistä ovat jo markkinoille tullessaan miellyttävän valmiita nautittaviksi. Signal Partners testasi kolme erilaista punaviiniä Riojasta, Kataloniasta ja Jumillasta.

 

Raig de Raim Tinto Art Wine Vol. 5 (15,90 €)

 

Alkon viidennen taideviinin takana on Suomessa useaan otteeseen vieraillut viinintekijä Juanjo Galcera Piñol, jonka perhetila lukeutuu Katalonian takamailla sijaitsevan syrjäisen Terra Altan viinialueen tunnetuimpiin tuottajiin. Neljästä eri rypäleestä (Garnacha, Carineña, Syrah ja Merlot) tehty keskitäyteläinen punaviini hurmaa savuisen hedelmäisellä, tasapainoisen tanniinisella sekä miellyttävän mausteisella maullaan. Terra Alta onkin alue, jota kannattaa pitää silmällä. Persoonallisten punaviinien ohella siellä tehdään herkullisia valkoviinejä Garnacha Blanca -lajikkeesta. Muiden taideviinien tavoin tämän viinin etiketti on kehitysvammaisen taiteilijan käsialaa.

 

 

Muga Reserva (18,15 €)

Muga Reserva

Mugan viinitalo lukeutuu Pohjois-Espanjassa sijaitsevan Riojan viinialueen klassisimpiin tuottajiin. Pehmeän mausteiset, paahteiset, vaniljaiset ja nahkaiset Riojan punaviinit ovat kautta aikain olleet suomalaisten makuun, eikä Mugan punaviini tee poikkeusta. Makean mausteinen, tasapainoisen pehmeä sekä tyylikkäästi kehittynyt viini on todellinen nautinto. Riojan ykköslajikkeen Tempranillon ohella viiniin on käytetty Graciano-, Mazuelo- ja Garnacha-rypäleitä. Reserva-termi viittaa kypsytysaikaan: viiniä on kypsytetty vähintään vuoden ajan tammitynnyreissä ja kaksi vuotta pullossa. Näin se on markkinoille tullessaan sangen valmis juotavaksi.

 

 

Casa de la Ermita Crianza Organic (14,99 €)

Casa de la Ermita Crianza Organic

 

Tämä luomupunaviini tulee Espanjan itäosista, satakunta kilometriä Valèncian kaupungista lounaaseen sijaitsevasta Jumillasta, joka on monelle suomalaiselle huomattavasti tuntemattomampi viinialue kuin Rioja tai Katalonia. Lämpimässä ja kuivassa ilmanalassa viihtyvästä Monastrell-rypäleestä (tunnetaan Ranskassa nimellä Mourvèdre) valmistettu Casa de la Ermita on virkistävä tuttavuus: sen täyteläinen, napakan hapokas rakenne ja tummaa kirsikkaa pursuava makupaletti säestää mukavasti tummia liharuokia sekä suolaisia juustoja. Ympäristöystävällinen viljely on sydämenasia tälle modernille viinitilalle.

 

Viilennä viinit 16–18 asteeseen ja anna niiden hengittää dekantterissa tai isopesäisissä punaviinilaseissa ennen tarjoilua.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in